Een race om te vergeten.

Toen Beitske Visser in Napels aankwam, stonden haar verwachtingen hoog gespannen. Maar het eindresultaat dat ze behaalde in de eerste wedstrijd in de categorie KZ1van de WSK Euro Series 2011, lag daar ver onder. Tijdens de finale van zaterdag werd ze aangereden en zondag zorgde de regen over het kartcircuit van Sarno voor een […]

Toen Beitske Visser in Napels aankwam, stonden haar verwachtingen hoog gespannen. Maar het eindresultaat dat ze behaalde in de eerste wedstrijd in de categorie KZ1van de WSK Euro Series 2011, lag daar ver onder. Tijdens de finale van zaterdag werd ze aangereden en zondag zorgde de regen over het kartcircuit van Sarno voor een zware race. De Nederlandse kijkt dus ongeduldig uit naar de volgende wedstrijd, om zo snel mogelijk weer vooraan in het peloton te rijden.

Beitske Visser begon haar derde wedstrijd van het seizoen met een 15de tijd in de tijdritten, die ze snel verbeterde in de kwalificatierondes, zoals ze zelf uitlegt: “In de eerste manche klom ik tot de zesde plaats op doordat ik scherpe tijden reed, die me in de buurt van de kopgroep brachten. De tweede ging minder vlot en ik kon niet beter doen dan een achtste plaats. Met het Intrepid/Praga-team en Tec-Sav, mijn motormonteur, hebben we toen het begin van het weekend onder de loep genomen en voor de finale een aantal essentiële zaken gewijzigd. Ik was vastbesloten om terug te komen, maar werd bij de start aangereden en heb moeten opgeven. Ik had nog niet eens één ronde gereden!”

Sinds het nieuwe formaat van de WSK werd ingevoerd, vinden op zondag een nieuwe reeks manches en een tweede finale plaats. Maar Beitske werd opnieuw het slachtoffer van coureurs met een allesbehalve sportieve geest. Komt dat doordat ze het enige meisje is in deze categorie 125 cc met versnellingsbak? Zoveel is zeker dat de Nederlandse de hele dag lang op de 15de plaats zou blijven plakken. “Bovendien begon het in de loop van de ochtend te regenen, zodat we de afstemming helemaal opnieuw moesten beginnen. Jammer, want het Intrepid-team en ikzelf hadden op het droge uitstekende prestaties neergezet en ik had gehoopt dat ik zou terugkomen om een plek in de top-10 te veroveren.” Maar geen nood, want de races blijven elkaar opvolgen en Beitske Visser wil deze ontgoocheling liefst zo snel mogelijk vergeten. Misschien lukt dat wel op 20 maart: dan vindt in Castelletto di Branduzzo de Andrea Margutti Trofee plaats.

In chic gezelschap
De wedstrijd in Sarno was ongetwijfeld de meest prestigieuze die Beitske Visser sinds het begin van haar carrière al heeft mogen rijden. We mogen niet vergeten dat ze net 16 is geworden (ze was op 10 maart jarig) en dat dit nog maar haar tweede wedstrijd is in de categorie KZ1 (125 cc met versnellingsbak). In Sarno stond ze oog in oog met zes wereldkampioenen, vier Europees kampioenen en zeven vice-kampioenen van de wereld of van Europa! Beitske versloeg al meerderen van hen op de baan. Haar voornaamste doel is en blijft dus winnen – en daar komt voorlopig nog geen verandering in.

Sarno : een vervloekt circuit ?
Het kartcomplex van Sarno ligt aan de voet van de Vesuvius, dicht bij Napels in Italië. Het is één van de belangrijkste circuits ter wereld en bovendien heel goed geschikt voor de categorie KZ1. Beitske Visser voelt zich er bijzonder goed op haar gemak, maar het succes blijft te vaak uit. Al in 2010, tijdens het Europese kampioenschap in de categorie KZ2 en de WSK Euro Series, liepen de finales niet helemaal goed af voor de snelle Nederlandse, die maar wat graag het lot zou bezweren in deze hoek van Italië.