Een heel positief eerste seizoen in oneseater

Het seizoen 2012 van de Adac Formel Masters zit erop! De laatste race werd gereden op het beroemde circuit van het Duitse Hockenheim. Voor Beitske Visser was het beslist geen gemakkelijke wedstrijd. Ze had immers nog altijd last van pijn aan haar hand na haar ongeval tijdens de wedstrijd op de Lausitzring. Maar de […]

Het seizoen 2012 van de Adac Formel Masters zit erop! De laatste race werd gereden op het beroemde circuit van het Duitse Hockenheim. Voor Beitske Visser was het beslist geen gemakkelijke wedstrijd. Ze had immers nog altijd last van pijn aan haar hand na haar ongeval tijdens de wedstrijd op de Lausitzring. Maar de Nederlandse zette zoals altijd al haar talent en doorzettingsvermogen in om mee te knokken in het koppeloton. Drie keer mocht ze de punten voor de zesde plaats samensprokkelen. Zo haalde Beitske Visser uiteindelijk de achtste plaats in het eindklassement van het kampioenschap, ondanks alle tegenslagen die haar in de loop van het jaar zijn overkomen.

In 2012 reed de Nederlandse Visser op enkele van de beroemdste circuits van Europa, zoals de Nürburgring, Zandvoort, Oschersleben, de Red Bull Ring en als afsluiter, Hockenheim. “Einde augustus heb ik op de Lausitzring mijn hand gebroken. Daardoor heb ik helaas forfait moeten geven voor de race van 15 en 16 september. Toen ik in Hockenheim aankwam, had ik nog altijd pijn; ik was niet 100% in orde om met de auto te rijden“, vertelt de snelle Nederlandse.
Beitske sloot de kwalificatieronde af op de zevende plaats, op een zucht van haar twee voorliggers. Ook de tijden die ze neerzette, waren – de omstandigheden in acht genomen – meer dan bemoedigend. In race 1 liet de coureuse van Lotus zich weer van haar meest competitieve kant zien, want ze reed de tweede beste rondetijd en ging als zesde over de eindstreep. “In race 2 was ik alweer heel snel. Jammer genoeg moest ik hard remmen om een aanrijding te voorkomen. Daardoor verloor ik nogal wat tijd en stond ik na de eerste ronde slechts negende. Ik heb stevig van me moeten afbijten om tot de zesde plaats terug te komen.”

Met het podium in zicht

Vastbesloten om haar derde plaats op de startgrid van race 3 ten volle te benutten, reed Beitske Visser in het begin van de race waanzinnig goed. In de vierde ronde reed ze op de tweede plaats. “Ik had echt de hoop dat ik het seizoen met een podiumplaats zou afsluiten. Maar deze keer voelde ik me niet zo op mijn gemak in de auto. Mijn rondetijden waren niet meer zo goed en ik viel terug tot de zesde plaats.” Zo sloot Beitske Visser, één van de meest talentvolle vrouwelijke coureurs van haar generatie, het seizoen 2012 op de achtste plaats af.

Een bemoedigende balans

Het Adac Formel Masters Kampioenschap is bijzonder leerrijk en dit eerste seizoen achter het stuur van een auto heb ik heel veel ervaring opgedaan. Ik heb veel geleerd met het Lotus team. Ik heb twee races gewonnen, maar ook vaak pech gehad. Door mijn rugblessure en mijn gebroken hand heb ik twee van de acht meetings van 2012 gemist. In deze omstandigheden was het gewoon onmogelijk om op een plaatsje in de top-3 van het algemene klassement te mikken. Ondanks alle tegenslagen ben ik vastberadener dan ooit. Ik sta klaar om in 2013 nieuwe uitdagingen aan te gaan en verder te winnen“, voegt de jonge Nederlandse – ze is amper 17 – er nog aan toe.