Drievoudige Franse zege in Genk met Denner, Leuillet en Dorison

Het evenement in Genk is tot het einde toe zijn beloften nagekomen. Na drie gedenkwaardige finales in dit eerste evenement overheerst Emilien Denner (FRA) het FIA Europees Kampioenschap Karting – KZ, neemt Tom Leuillet (FRA) de leiding in het FIA Karting Europees Kampioenschap – KZ2 en scoort Arthur Dorison belangrijke punten in de FIA Karting […]

Het evenement in Genk is tot het einde toe zijn beloften nagekomen. Na drie gedenkwaardige finales in dit eerste evenement overheerst Emilien Denner (FRA) het FIA Europees Kampioenschap Karting – KZ, neemt Tom Leuillet (FRA) de leiding in het FIA Karting Europees Kampioenschap – KZ2 en scoort Arthur Dorison belangrijke punten in de FIA Karting Academy Trophy.

Het bleef op de laatste dag goed weer, met zomerse temperaturen, wat zowel de races als de aanwezigheid van de vele toeschouwers op de tribunes en rond het 1360 m lange circuit van de “Home of Champions” ten goede kwam. De laatste kwalificatierondes en de Super Heats in de ochtend waren zeer levendig, omdat de uitdaging om zich voor de finales in een goede positie te kwalificeren de deelnemers motiveerde.

De finales vonden in een rustiger tempo plaats om zo de hiërarchie, die aan het einde van de kwalificatiefasen over een langere afstand was bereikt, te bevestigen. De show in Genk was geweldig, beginnende bij de kwalificaties tot aan het einde van de finales. CIK-FIA voorzitter Akbar Ebrahim woonde het evenement bij alvorens de winnaars hun trofeeën te overhandigen. Het volgende evenement voor de KZ- en KZ2-categorieën zal het oordeel vellen over het Europees Kampioenschap en wordt over een maand gehouden in Cremona, Italië, van 17 tot 19 juni 2022, terwijl voor de FIA Karting Academy Trophy de tweede van de drie evenementen zal worden gehouden.

Denner wint met zwier in KZ
Paolo Ippolito (ITA-KR/IAME/LeCont) toonde zijn ambities tijdens de Super Heat door te winnen van Emilien Denner (FRA-Sodi/TM Racing/LeCont), maar dit beroofde de Fransman niet van de 1e plaats in het uiteindelijke tussenklassement.

Denner bewoog zich perfect naar het einde van de finale, terwijl Pedro Hiltrand (ESP-Birel ART/TM Racing/LeCont) naar de 3e plaats sprong. Ippolito kwam pas in de 8e van de 23 ronden tellende race uit het kielzog van de leider, toen Denner het tempo opvoerde en onverbiddelijk naar de overwinning vloog. Hij kwam als winnaar over de eindstreep met een beste tijd van 3,4” vóór Ippolito, die het moest opnemen tegen de groeiende druk van Matteo Vigano (ITA-Birel ART/TM Racing/LeCont). Jorrit Pex (NLD-KR/TM Racing/LeCont) heroverde zijn 4e startpositie en Hiltbrand eindigde als 5e. Lorenzo Travisanutto (ITA-Parolin/TM Racing/LeCont) kwam tijdens zijn eerste KZ-race als 6e over de finish, vóór Senna van Walstijn (NLD-Sodi/TM Racing/LeCont). Davide Fore’ (ITA-Birel ART/TM Racing/LeCont) werd 15e en won 8 posities.

Voorlopig klassement van het FIA Karting Europees Kampioenschap – KZ 2022 na de eerste race
1- Emilien Denner (FRA): 35 punten
2- Paolo Ippolito (ITA): 29 punten
3- Matteo Vigano (ITA): 24 punten
4- Jorrit Pex (NLD): 20 punten
5- Pedro Hiltbrand (ESP): 16 punten

Tom Leuillet, de sterke man van de KZ2
David Trefilov (DEU-Maranello/TM Racing/LeCont) begon met het inhalen van Tom Leuillet (FRA-Birel ART/TM Racing/LeCont) tijdens de Super Heat A. Daniel Vasile (ROE-DR/Madena Engines/LeCont) werd 3e vóór Kristijan Habulin (HRV-TB Kart/TM Racing/LeCont) en Norton Andreasson (SWE-Tony Kart/Vortex/LeCont). Het was Jorge Pescador (ESP-CRG/TM Racing/LeCont) die de Super Heat B won tegen de verbluffende debutant Arvid Lindblad (GBR-KR/TM Racing/LeCont) en Samuel Luyet (CHE-Tony Kart/Vortex/LeCont). Vervolgens Genis Civico Espona (ESP-Birel ART/TM Racing/LeCont) en Giuseppe Palomba (ITA-Birel ART/TM Racing/LeCont). Leuillet bleef echter aan de leiding van het uiteindelijke tussenklassement, gevolgd door Trefilov en Marjus Kajak (EST-Tony Kart/TM Racing/LeCont).

Het verloop van de finale was duidelijk. Leuillet behield de leiding bij de start tegen Trefilov, die zich niet liet overtroeven. Leuillet vergrootte zijn voorsprong in de tweede helft van de race en won met de beste ronde meer dan 2,5” van zijn rivaal. De jonge Kris Haanen (NLD-KR/TM Racing/LeCont) maakte een comeback van 7 plaatsen om de 3e plaats over te nemen van Kajak. Lindblad verloor bij de start tijd door gebrek aan ervaring, maar bevestigde zijn vechtlust door terug te klimmen naar de top 5 vóór Danilo Albanese (ITA-KR/IAME/LeCont).

Voorlopig klassement van het FIA Karting Europees Kampioenschap – KZ2 2022 na de eerste race
1- Tom Leuillet (FRA): 35 punten
2- David Trefilov (DEU): 29 punten
3- Markus Kajak (EST): 21 punten
4- Arvid Lindblad (GBR): 18 punten
5- Kris Haanen (NLD): 17 punten

Academy: Dorison herovert zijn voorsprong en wint de finale
De toon werd zondagochtend gezet tijdens de laatste twee kwalificatierondes van de FIA Karting Academy Trophy. Aan het stuur van hun monotype Exprit/Vortex-karts, geleverd door de OTK Kart Group en uitgerust met LeCont-banden, gaven de 54 jongeren van tussen de 12 en 14 jaar blijk van een opmerkelijke geestdrift in hun poging om bij de 36 finalisten te komen. Een nieuwe winnaar, de 5e van het evenement, werd de Fin Joel Pohjola, terwijl de Fransman Arthur Dorison een 2e succes aan zijn loopbaan toevoegde en de leiding nam van het voorlopige klassement vóór de Luxemburger Guillaume Bouzar en de Filippijn William John Riley Go.

Dorison bleef vanaf het begin van de finale aan de leiding en verliet nooit de 1e positie, ondanks de constante druk van Go achter hem. De afstand tussen de twee piloten was vóór de helft van de race teruggebracht naar minder dan drie tienden, maar Dorison had de middelen om in te halen en met meer dan vijf tienden te winnen. Ondanks zijn constante aanwezigheid in het kielzog van Go in het begin van de race, kon Bouzar hem niet inhalen en verzekerde hij zich uiteindelijk van de 3e plaats, op een halve seconde. Pohjola, die de beste ronde reed, kreeg een straf en verloor op de streep het voordeel van zijn opmars naar de 4e plaats, waardoor hij 10e werd. Luca Houghton (BHR) pakte de 4e plaats vóór Aleksandar Bogunovi? (SVN). Henry Joslyn (GBR) behaalde de 8e plaats dankzij een sterke vordering van 20 plaatsen. Verderop is Andris Purmalis (LVA) 13 plaatsen opgeklommen door als 22e te eindigen.

Voorlopig klassement van de FIA Karting Academy Trophy 2022 na de eerste race
1- Arthur Dorison (FRA): 35 punten
2- William John Riley Go (PHL): 28 punten
3- Guillaume Bouzar (LUX): 25 punten
4- Luca Houghton (BHR): 18 punten
5- Jind?ich Pešl (CZE): 17 punten

Alle resultaten van de race in Genk zijn beschikbaar op de officiële FIA Karting Championship-app voor mobiele toestellen en op de website www.fiakarting.com.