De spanning stijgt in België

Het weer bleef ook zaterdag de hele dag goed in Limburg, de dag die in het teken stond van de kwalificatierondes. De thermometer bereikte de 24° in de namiddag, terwijl de intensiteit dezelfde stijgende curve volgde gedurende de 18 races van het programma van het Belgische evenement. De Fransman Émilien Denner heeft zijn dominerende positie […]

De Fransman Émilien Denner heeft zijn dominerende positie bevestigd in het Europees Kampioenschap FIA Karting – KZ klasse, door drie keer te winnen. Het Europees Kampioenschap FIA Karting – KZ2 werd geleid door vijfvoudig winnaar Tom Leuillet uit Frankrijk, terwijl de Luxemburger Guillaume Bouzar met een kleine marge de eerste plaats wist te behouden in de FIA Karting Academy Trophy.

Het circuit van de Horensbergdam in Genk deed zijn reputatie van selectiviteit alle eer aan en zijn 1360 m lengte bevorderde inhaalmanoeuvres en maakte inhaalacties op alle niveaus mogelijk. Op zondagochtend moeten er nog twee ronden worden verreden in de Academy, één voor elke rijder, terwijl er voor de KZ2-rijders twee Super Heats te gaan zijn en één voor de KZ, voordat de finalisten in elke categorie bekend zijn.

Academy: Bouzar behoudt de leiding
De eerste vier kwalificatierondes van de FIA Karting Academy Trophy brachten vier verschillende winnaars. De races werden steeds spectaculairder met grote gevechten, comebacks en veel bochten. In deze fase behield poleman Guillaume Bouzar de 1e plaats voor Luxemburg, terwijl de Fransman Arthur Dorison opklom naar de 2e plaats (+3 plaatsen) dankzij zijn schitterende verrassingsoverwinning in de laatste ronde van de 4e heat. Op zijn thuisbasis werd de Belg Thibaut Ramaekers derde, qua punten gelijk aan de zeer strijdlustige Filipijn William John Riley Go. Jind?ich Pešl (CZE) keerde terug in de top vijf vóór Nikolas Roos (ZAF) en Aleksandar Bogunovi? (SVN). Matias Orjuela (COL) werd 9e achter Luca Houghton (BHR) en steeg 4 plaatsen.

Denner domineert de KZ rondes volledig
De Fransman Emilien Denner zette de snelste tijd neer in de kwalificatie en was fenomenaal door het winnen van alle drie de kwalificatierondes van het Europees Kampioenschap FIA Karting – KZ in Genk. Één overwinning op de Finse Simo Puhakka op vrijdag en nog eens twee op de Italiaanse Matteo Vigano op zaterdag verzekerden hem van de eerste plaats. Vigano werd 2e in het tussenklassement vóór zijn landgenoot Paolo Ippolito die zo 3 plaatsen steeg. Jorrit Pex (NLD) reed ook een goede wedstrijd en bereikte een 4e plaats met een winst van 5 plaatsen vóór Tuukka Taponen (FIN). Francesco Celenta (ITA) zakte naar de 6e plaats, vóór zijn landgenoot Lorenzo Travisanutto die 3 plaatsen steeg, terwijl Pedro Hiltbrand (ESP) 7 plaatsen steeg naar de 9e plaats. Simo Puhakka (FIN) eindigde in de top 10, ondanks een uitval in de laatste ronde van de tweede heat.

Emilien Denner heeft tijdens de persconferentie verklaard:
Ik heb kunnen vertrouwen op een zeer competitieve chassis-motorcombinatie om in de heats als winner naar voren te treden. Op zondag zouden de omstandigheden anders moeten zijn, met een duidelijke stijging van de temperaturen. Het Sodikart-team zal zich snel moeten aanpassen. We zullen zien hoe de Super Heat verloopt, maar we hebben er alle vertrouwen in gezien de prestaties die we sinds het begin van het evenement hebben neergezet”.

Alle overwinningen in de KZ2 zijn voor Tom Leuillet
Na de tweede snelste tijd in de kwalificatie heeft de Fransman Tom Leuillet een onberispelijke reeks van 5 overwinningen uit 5 races behaald in de kwalificatieronden van het Europees Kampioenschap FIA Karting – KZ2. Achter hem pakten de Duitse poleman David Trefilov en de Est Markus Kajak elk drie zeges. Met slechts één punt voorsprong werd Kajak uiteindelijk tweede vóór Trefilov. De Brit Arvid Lindblad baarde opzien bij zijn eerste deelname aan een KZ2-race. Ondanks een gemiste start in de tweede heat wist hij dankzij twee indrukwekkende overwinningen voor een rookie, terug te klimmen naar de vierde plaats in het tussenklassement. Thomas Imbourg (FRA) steeg van de 11e naar de 5e plaats en Jorge Pescador (ESP) steeg van de 16e naar de 6e plaats. Daniel Vasile (ROE) bleef in een goede positie en eindigde op de 7e plaats, met hetzelfde aantal punten als Genis Civico Espona (ESP) en Jean Luyet (CHE), die zich 11 posities opwerkte. Zijn broer, Samuel Luyet (CHE), had 8 plaatsen gewonnen en stond op de 10e plaats.

David Liwinski (POL) verloor het voordeel van vier goede runs in de top 3 toen hij zich bij de start van zijn derde run terugtrok en naar de 17e plaats zakte. Naast de terugkeer van Norton Andreasson van de 35e naar de 15e plaats, werd de aandacht gevestigd op de stijging van 28 plaatsen van Dylan Davies (NLD), 34e, en de stijging van 49 plaatsen van Luigi Di Lorenzo (ITA), 35e.

Enkele woorden van de leider Tom Leuillet:
Ik ben natuurlijk blij met de manier waarop de rondes zijn verlopen. De afstelling van het chassis is een beslissende factor op dit circuit en het Leclerc by Lennox Racing-team heeft echt goed werk geleverd. Dit is des te belangrijker omdat de races op zondag langer zullen duren en de temperatuur naar verwachting hoger zal zijn. Ik heb er alle vertrouwen in, want deze kwalificatiefase heeft aangetoond dat we de banden niet te veel beschadigen”.

Voorlopig programma voor de race in Genk

Zondag 15 mei
08.30-09.40 uur: warming-up (10’)
09.45-10.20 uur: kwalificatieronden Academy
10.25-11.35 uur: KZ/KZ2 Super Heats
13.25-16.00 uur: finales

De race in Genk is te volgen op de officiële FIA Karting Championship-app voor mobiele toestellen en op de website www.fiakarting.com.