Alweer de snelste!

We zijn het ondertussen gewend dat Beitske Visser bij de snelsten is in de KZ 125cc en ook nu zette ze weer de beste absolute tijd van de wedstrijd neer op het kartcircuit van Castelletto: een prestatie die haar een podiumplaats had kunnen opleveren. Even dachten we zelfs dat ze haar krachttoer van vorig jaar, […]

We zijn het ondertussen gewend dat Beitske Visser bij de snelsten is in de KZ 125cc en ook nu zette ze weer de beste absolute tijd van de wedstrijd neer op het kartcircuit van Castelletto: een prestatie die haar een podiumplaats had kunnen opleveren. Even dachten we zelfs dat ze haar krachttoer van vorig jaar, toen ze de WSK Master Series won, zou herhalen! Maar zaterdag ging Beitskes motor stuk, wat haar taak in de Finale 1 serieus bemoeilijkte. Bij het begin van de tweede race werd de Nederlandse dan ook nog eens opzij geduwd en uiteindelijk moest ze genoegen nemen met een vijfde plaats in de categorie KZ1.

In het peloton van de hoogste categorie, de KZ1, meerijden: het is geen makkie, maar Beitske Visser heeft nog maar eens bewezen dat ze het talent en het niveau heeft om het tegen de kampioenen van de wereld en van Europa op te nemen. In de WSK Master Series, een wedstrijd die ze in 2010 won in de categorie KZ2, begon haar weekend met een vijfde beste prestatie in de tijdritten, op slechts 12/100 van de poleposition. “In de vrije testritten konden we niet zoveel vooruitkomen als we wilden. Ik was dus heel tevreden dat ik die uitstekende ronde kon rijden. Jammer genoeg begaf mijn motor het in de eerste manche, die de vertrekpositie in de tweede manche bepaalt. Ik moest starten in de 20ste positie. Het was frustrerend, want ik reed deze keer dezelfde tiende van een seconde als de koprijders”, vertelt Beitske.
Maar ze gaf zich niet gewonnen en in de eerste finale schoot ze van de 17de naar de achtste plaats, of de zesde in de categorie KZ1. “En weer werd ik aangereden en verloor ik het contact met de jongens aan de kop van de race.”

Beitske-Visser-KZ1.jpgZondag was de eerste manche bepaald geen succes. Beitske was bezorgd, maar vastbesloten om de instellingen van haar Intrepid-TM in de kleuren van Praga te verbeteren. Dat gebeurde in de tweede manche, waar ze weer naar de vijfde positie doorstootte. In de tweede finale kwam ze nog sterker voor de dag. Terwijl de snelste ronde in de eerste finale in 47″136 werd gereden en de poleposition in 47″049, zette de Nederlandse een fantastische tijd neer: 47″046. “Met het team brachten we enkele geslaagde wijzigingen aan op het chassis en op de motor, waardoor ik per ronde ongeveer 2/10 van een seconde sneller reed dan al mijn tegenstanders. Helaas, bij de start werd ik door een andere coureur geraakt, waardoor ik veel plaatsen verloor. Ik ben nog goed teruggekomen, maar raakte niet meer verder dan een zevende plaats (vijfde in de KZ1). Toch ben ik er nog altijd van overtuigd dat ik voor de overwinning had kunnen knokken. Het is een beetje jammer.”
Afspraak voor de revanche op 15, 16 en 17 april in Portimão (Portugal) voor het vervolg van de WSK Euro Series.

Tweede keer in Castelletto

In het karten is het elke race opnieuw beginnen. Alle coureurs, teams en motormonteurs hebben hun eigen referenties op de pistes die ze aandoen, maar wat vandaag de beste oplossing is, werkt morgen misschien al niet meer. Hoewel de Andrea Margutti Trophy en deze tweede wedstrijd van de WSK Master Series allebei op het circuit van Castelletto di Branduzzo in Italië plaatsvonden en er tussen de twee slechts een week tijd lag, moesten Beitske Visser en haar team hard werken om elke keer weer de beste instellingen te vinden. “Zo reden we met banden van het merk Vega tijdens de Margutti Trophy en met Dunlop in de WSK. Ze hebben verschillende kenmerken en in de WSK reden we bijna een seconde sneller. Het was dus nodig om de instelling aan te passen. Ook de carburatie van de motor varieert sterk, afhankelijk van de omstandigheden. Maar dat constante zoeken naar de beste combinaties maakt het juist heel boeiend!”