Kremers en Gustavsson bekroond in Genk, Zilisch op de goede weg voor de Academy

Met vlekkeloos mooi weer bood de laatste dag van de Genkse competitie een hoogstaand spektakel voor de fans van strakke races over de hele wereld. In het FIA Europees Kampioenschap Karting – KZ heeft Stan Pex de finale gewonnen voor Marijn Kremers die de titel binnenhaalde. In het FIA Europees Kampioenschap Karting – KZ2 zagen […]

Met vlekkeloos mooi weer bood de laatste dag van de Genkse competitie een hoogstaand spektakel voor de fans van strakke races over de hele wereld. In het FIA Europees Kampioenschap Karting – KZ heeft Stan Pex de finale gewonnen voor Marijn Kremers die de titel binnenhaalde. In het FIA Europees Kampioenschap Karting – KZ2 zagen we een gelijkaardig scenario met de overwinning van David Trefilov en de huldiging van Viktor Gustavsson. Zijn overwinning in de finale van de FIA Karting Academy Trophy plaatste Connor Zilisch in een uitstekende positie voor de titel.

Het aantal deelnemers mag dan te lijden hebben gehad onder de gezondheidsmaatregelen die werden opgelegd door de hernieuwde activiteit van COVID-19 in Europa, de FIA-kartwedstrijd in Genk maakte zijn belofte waar als spannend sportevenement. Drie prachtige finales sloten dit raceweekend af met hun portie spanning en onverwachte wendingen. De verovering van de eerste twee Europese titels van het jaar werd beslecht in adembenemende veldslagen, wereldwijd in livestreaming gevolgd, terwijl in de Academy Trophy de volgende winnaar werd bepaald.

Kremers wint de KZ titel
Bij de start van de finale lag de uitdaging voor Marijn Kremers (NLD – Ricciardo Kart/TM Racing/Vega) niet voor de hand; hij moest een goede score neerzetten terwijl zijn rivalen tegelijkertijd niet veel punten mochten scoren. Stan Pex (NLD – KR/TM Racing/Vega) bemoeilijkte zijn opdracht door vanaf de 5de ronde van de finale op kop te rijden. Jorrit Pex (NLD – KR/TM Racing/Vega) vestigde zich op de 3de positie nadat hij drie plaatsen was geklommen, en het kampioenschap werd verderop beslecht. Na een slechte start kwam een van de drie hoofdrolspelers, Alessandro Irlando (ITA – Birel ART/TM Racing/Vega) terug naar de 5de plaats, voordat strafpunten voor de spoiler hem tot 7de degradeerden. Simo Puhakka (FIN – Tony Kart/Vortex/Vega) eindigde 9de zonder dat hij zijn kansen had kunnen verdedigen. Kremers bleef op de hoogte van de situatie, beheerste zijn race en hoefde Stan Pex, die hij van het begin tot het einde op de voet volgde, niet aan te vallen. De poleman van de tijdritten Noah Milell (SWE – Tony Kart/Vortex/Vega) eindigde als 4de voor Adrien Renaudin (FRA – Sodi/TM Racing/Vega). Kremers, in 2019 gekroond tot FIA Karting World Champion – KZ, was van plan om dit jaar in een eenzitter te starten, maar na de onderbreking als gevolg van de pandemie had hij geen bezwaar tegen het voorstel van het Birel ART Racing-team om opnieuw in een kart plaats te nemen. Met de mooie titel van Europees Kampioen FIA Karting – KZ als beloning voor zijn eersteklas kartingprestaties.

KZ2: de overwinning voor Trefilov, de titel voor Gustavsson
Viktor Gustavsson (SWE – Birel ART/TM Racing/Vega), houder van de poleposition tijdens de kwalificatieritten, startte slechts als 4de op de grid in de finale van het FIA Europees Kampioenschap Karting – KZ2 in Genk. Hij kwam onmiddellijk terug naar de 2de plek, achter David Trefilov (DEU – Maranello/TM Racing/Vega), dé ontdekking van dit evenement, terwijl zijn belangrijkste rivaal voor de titel, Simone Cunati (ITA – Birel ART/TM Racing/Vega), aanvankelijk 3de stond maar na één derde van de wedstrijd moest opgeven na een aanrijding. Een andere kanshebber, Paavo Tonteri (FIN — Tony Kart/Vortex/Vega) verloor ook terrein en eindigde als 9de. Trefilov kon genieten van een glansrijk moment als winnaar van de finale, terwijl Gustavsson zich tevreden moest stellen met de 2de plaats om de titel in wacht te slepen voor het team van Leclerc by Lennox Racing. Kristijan Habulin (HRV – TB Kart/TM Racing/Vega) stond op de 3de plaats van het podium voor Arthur Carbonnel (FRA – Sodi/TM Racing/Vega), die als laatste was vertrokken na een panne in de kwalificaties en 11 plaatsen terug omhoog kwam in de finale. Hoewel hij zich 12 plaatsen omhoog had gevochten tot de 5de plek, kwam Giuseppe Palomba (ITA – Birel ART/TM Racing/Vega) in het kampioenschap niet voorbij Trefilov.